pieczone mięsa

Żeberka ze śliwkami i miodem:


Ja podałam z ziemniakami i surówką.

Żeberka:
 1 kg żeberek
3 cebule - plasty
10 szt śliwek suszonych
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy stołowej
sół i pieprz - do smaku

Żeberka umyć, pokroić na niewielkie porcje, włożyć do naczynia żaroodpornego. Musztardę i miód wymieszać - zalać tym żeberka i odstawić
do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec. Po ok 40 min, dołożyć cebulę i śliwki. Trzeba pamiętać aby polewać żeberka sosem aby nie były suche. Piec w temp 180 st. C do momentu aż będą miękkie ( to jest raczej subiektywna ocena, bo ja np. lubię bardzo miękkie więc piekę długo).








Pasztet drobiowo- wieprzowy


2 ćwiartki z kurczaka
2 żeberka ( samo mięso oczywiście)- ale nie musi być
1 marchew gotowana
1 jajko
0.5 szkl bułki tartej
1/2 szkl bulionu ( z gotowania mięsa)
sól
pieprz
czosnek
Mięso ugotować i zmielić, marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać zółtko, bułkę tartą i przyprawy. Jeśli masa jest za twarda należy
 dodać bulion, na końcu dodaję ubite białko i delikatnie mieszam. Piec ok 1 h 20 min w 180 st




























Kurczak z brzoskwiniami


 4 ćwiartki z kurczaka ( 8 porcji)
puszka brzoskwiń w zalewie
ok 20 szt. goździków
sól, pieprz, rozmaryn
masło

Kurczaka umyć i oczyścić, posypać solą pieprzem i wbić po kila goździków.
Naczynie wysmarować masłem i wyłożyć na nie kurczaka, podlać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń. Piec ok 1.20 w 180st. . Pamiętać trzeba o podlewaniu sosem aby nie było suche.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz